donderdag 21 februari 2013

Impact op het milieu van stoomkracht


De invloed van stoomkracht op het milieu hangt af van welk soort stoomturbinesysteem gebruikt wordt om stoom op te wekken.


Vandaag de dag worden met name drie systemen gebruikt om elektriciteit uit stoomkracht op te wekken: kernenergie, energie uit steenkool (fossiele brandstoffen) en geconcentreerde zonkracht. Elk systeem voor stoomkracht heeft een andere impact op het milieu.

Het gebruik van geconcentreerde zonkracht om energie uit stoom te genereren heeft het minste impact op het milieu omdat er geen schadelijke stoffen worden uitgestoten, behalve tijdens de bouw ervan misschien.

Nucleaire energie om elektriciteit op te wekken van een stoomturbine generator stoot  CO2 en andere schadelijke stoffen in lucht en water uit. Daarnaast is er een kleine kans op een catastrofale ramp wanneer we te maken hebben met kernenergie. Naast de risico's van een nucleaire meltdown, stoten nucleaire reactoren minder gewone vervuilende stoffen uit dan kolencentrales.

Kolenkrachtcentrales en het verbranden van fossiele brandstoffen om stoomkracht te genereren hebben ook een negatievere impact op het milieu dan geconcentreerde zonkracht. Kolen en andere fossiele brandstoffen stoten vrij veel  CO2 en andere schadelijke stoffen uit in de atmosfeer. De meeste elektriciteit om stoomturbines te laten draaien in de wereld is afkomstig van kolen of van het verbranden van fossiele brandstoffen
De totale impact op het milieu van stoomkracht is veel slechter dan andere energiebronnen zoals zon, wind en water.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten