donderdag 21 februari 2013

Bloggen over stoomreiniging....


Hallo volgers en toekomstige volgers van dit blog. Ik wil hier met jullie nieuwsberichten delen over het reinigen met stoom, waar het al wordt toegepast, waar het kan worden toegepast, waarom het beter is te reinigen met stoom. Met regelmaat zal ik ook zelf een artikel schrijven of een artikel vertalen uit een andere taal. In andere landen is het reinigen met stoom misschien al langer in gebruik, soms als noodzaak (bijvoorbeeld in landen waar water minder beschikbaar is) en dan kan ik die informatie met jullie delen. Waarom nou over stoomreiniging een blog beginnen? Ik zelf ben dan wel een software test analist en daar heb ik nooit met stoom te maken, maar mijn vrouw heeft een bedrijf gespecialiseerd in stoomreiniging, dus vandaar (o ja, www.gaiasteam.be, dan heb ik meteen een backlink gecreerd, is goed voor de SEO van de website).

Wat is stoom nu eigenlijk?

Je kent het wel, stoom in de badkamer, stoom uit je espresso-apparaat, stoom van wanneer je kookt in een fluitketel (gebruikt iemand dat nog), stoom uit de stoomoven. Waterdamp dus eigenlijk. Of anders gezegd een aggregatietoestand van water, net als ijs dat is.

En zijn er dan verschillende soorten stoom?

Je zou zeggen, stoom is toch stoom? Ja, dat dacht je, of hoopte je misschien. Er is natte stoom, verzadigde stoom en oververhitte stoom. U fronst uw wenkbrauwen....ja een beetje uitleg dan maar. Volgens wikipedia is natte stoom dus stoom waarin kleine waterdeeltjes zweven. Dus een beetje semi-stoom, stoom die aan zichzelf twijfelt, ben ik water of stoom. Word ik verhit word ik meer stoom, dus stomeriger, ofwel droge stoom, en koel ik af dan word ik wateriger.

En die verzadigde stoom dan? Dat is stoom die condenseert bij verlaging van de temperatuur, de lucht bevat dan de maximale hoeveelheid stoom.

En oververhitte stoom is dat dus te warme stoom? Dat is eigenlijk stoom die nog meer verhit wordt. Er wordt warmte toegevoegd en verzadigde stoom wordt dan oververhitte stoom. Verlies van warmte koelt dan eigenlijk de stoom af zonder dat deze condenseert.

En om te reinigen met stoom gebruiken we welke precies?

De stoom die we gebruiken om te reinigen komt uit een boiler, onder druk en bevat 4-6 procent water, ofwel droge stoom, hoe droger hoe beter. Daar zal ik in een volgend artikel op terugkomen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten