dinsdag 5 maart 2013

Stoomreiniging & melkproductie


Net als eerder is beschreven in het artikel over het reinigen van wijnvaten met stoom, wordt dezelfde techniek toegepast bij het reinigen van de melkrobotten op zuivelboerderijen. Ook hier zijn waterbespraring en desinfectie de hoofdredenen.
bron: www.sac.eu
ADCS Stoomreiniging voor SAC RDS Futureline melkrobot. Vanaf 1 februari 2009 is voor de SAC Futureline melkrobot stoomreiniging leverbaar. Via Idento technische documentatie is u reeds een en ander bekend. Hierbij nog enige meer commerciële aanvulling om vragen die leven in de markt te kunnen beantwoorden:
Waarom stoomreinigingVoor bedrijven met een hoger dan gemiddelde infectiedruk wegens agressieve bacteriestammen of andere oorzaken voor besmetting kan stoomreiniging een uitkomst bieden.Bij reiniging met een temperatuur boven 90 graden Celcius blijkt dat daadwerkelijk 99% van de bacteriën zijn gedood. In de praktijksituaties blijkt dat bedrijven met problemen met agressieve bacteriestammen een positief resultaat haalden en het celgetal daalde.

WerkingNa het melken worden de melkbekers twee keer gereinigd met water van 110 graden Celcius. Daarna wordt met lucht de beker droog geblazen. Deze stoomreiniging vraagt geen extra tijd en gaat dan ook niet ten koste van de capaciteit. Stoomreiniging is een uitbreiding op de bestaande reiniging. Dat wil zeggen: dat men deze indien gewenst uit kan zetten en op de bestaande manier reinigt. Stoomreiniging geldt voor alle melkingen. Het staat aan of uit (monteur instelbaar). De voormelkbeker wordt niet gereinigd via de stoomreiniging. Dit is momenteel nog niet leverbaar en loopt nog in onderzoek.
Kosten van gebruikHet water verbruik van de stoom reiniger is een halve liter per melking. Dit is gelijk aan een normale tussen reiniging. Het stroom gebruik is gemiddeld 57 watt per melkbeurt. Een bedrijf met een gemiddeld aantal melkingen van 245 per dag, heeft een stroomverbruik van 14 kWh per dag.

5 opmerkingen:

 1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik wist wel dat er speciale stofzuigers werden gebruikt in de voedsel industrie. Ivm microstof en hygiene maar stoom reiniging en melk is weer nieuw voor mij. Zo leer je elke dag weer zie je wel!

  BeantwoordenVerwijderen